Dostupni linkovi

Na suđenju za Grubore svjedočio Morić


Na suđenju za zločine u Gruborima svjedočio je Joško Morić, bivši pomoćnik ministra unutarnjih poslova. Dan dva nakon događaja u Gruborima, dežurstvo MUP-a ga je izvijestilo da u Gruborima ima smrtno stradalih, ne zna se uzrok, ili kolateralne žrtve ili teroristički napad ili kazneno djelo.

Posvjedočio je da mu je tadašnji ministar unutarnjih poslova Ivan Jarnjak rekao da je razgovarao sa Željkom Sačićem i naložio mu da postupi prema zakonu, te da će Morića Sačić zvati kako bi se konzultirali o prisutnosti UN-a na očevidu.

Morić kaže da on osobno nije trebao ništa poduzeti jer su nadležne bile policijske postaje i policijske uprave. Nisam imao što činiti, a da se ne miješam u nadležnost, rekao je Morić.

Rekao je i da nije razgovarao sa Sačićem i drugima o očevidu u Gruborima, kako se ne bi mješao u nadležnosti. Sada mi je poznato da nije proveden očevid, rekao je Morić.

Marijan Benko, koji je u to vrijeme bio pomoćnik ministra za kriminalističku policiju, posvjedočio je da o događaju u Gruborima nije znao ništa. Čuo je, ali nije imao detalje jer je bio u Varivodama na terenu. Nisam poduzimao konkretne radnje o Gruborima, pretpostavljao sam da je policija obavila očevid, pozvala istražnog suca, itd. Nisam imao dojam da se tamo nešto veliko dogodilo, poslan je koordinator, stručni ljudi u koje sam imao povjerenja...

Rekao je da se nije bavio Gruborima, otišao je u Rijeku zbog terorističkig napada, a poslije je smijenjen s mjesta pomoćnika ministra.

U polijepodnevnom dijelu svjedočit će Smiljan Reljić i Milijan Brkić.
XS
SM
MD
LG