Dostupni linkovi

Ruski ministar priznaje objektivnost Suda u Strazburu



Nedavne odluke Evropskog suda za ljudska prava koji je osudio Rusiju zbog nestalih u Čečeniji, "nisu političke" i odražvaju "objektivne probleme" ruskog pravosuđa, ocenio je danas ruski ministar pravde Aleksandar Konovalov.

"Ogromna većina presuda tog Suda nažalost odražava objektivne probleme ruskog pravosuđa ... Ponekad vidimo političke motive u odlukama Suda, ali to nije slučaj sa presudama za nestanke u Čečeniji", rekao je agenciji Frans pres Konovalov.

Sud u Strazburu osudio je nedavno Rusiju na 800.000 evra zbog nestanka 14 osoba između 2001. i 2005. u Čečeniji. Prema izjavama rođaka nestalih, te ljude su "iz svojih kuća otele naoružane grupe, pripadnici ruske vojske".

Istrage koje su otvorene o nestalima, obustavljane su u više navrata i još su u toku, naveo je Evropski sud za ljudska prava.

Ruski ministar dodaje, međutim, da "samo ne razume to što sud konstatuje ubistvo nestale osobe u odsustvu pouzdanih dokaza da je ona umrla ili ubijena u okolnostima koje dokazuju odgovornost Rusije".

Rusija koja je članica Saveta Evrope od 1996. godine, najosuđivanija je zemlja pred Evropskim sudom za ljudska prava.
XS
SM
MD
LG