Dostupni linkovi

Istraga o debljini asfalta sarajevske obilaznice



Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) izuzeli su dokumentaciju koja se odnosi na gradnju dela sarajevske obilaznice LOT 2.

Prema nalogu Tužilaštva BiH, pripadnici SIPA-e zatražili su od Javnog preduzeća Ceste Federacije BiH kompletnu dokumentaciju o izgradnji dela sarajevske obilaznice koju su gradile hrvatska firma Osijek Koteks i austrijska kompanija Štrabag.

Izveštaj sudskog vešataka koji je ranije dostavljen Tužilaštvu BiH potvrđuje da je asfalt na LOT-u 2 sarajevske obilaznice u proseku tanji za oko sedam odsto od projektom predviđene debljine. Na pojedinim mjestima asfalt je tanji za više od dva centimetra.

Istraga je usmerena i na kvalitet ugrađenog materijala jer je sudski veštak utvrdio da završni sloj asfalta nikad nije postavljen, pa bi moglo da dođe i do ponovne ugradnje donjeg sloja.

Osim sporne debljine i kvaliteta asfalta, ustanovljeno je i da prilikom nadzora radova koje je obavljala hrvatska firma IGH, nikad nije izvršena spoljna kontrola.

Iz Javnog preduzeća Ceste FBiH tvrde da su sve radili u skladu sa zakonom, ali da to ne mogu da garantuju za izvođače radova.
XS
SM
MD
LG