Dostupni linkovi

Izrael: Pozvani ambasadori EU



Izrael je danas pozvao ambasadore EU, optužujući ih za pristrasnost prema Palestincima, čime se, kako ističe, nanosi šteta mogućnostima za mir.

EU je juče protestovala kod diplomatskih predstavnika Izraela zbog planova gradnje oko 1.800 novih kuća u naseljima na Zapadnoj obali.

"Šef izraelske diplomatije Avigdor Liberman pozvao je ambasadore Velike Britanije, Francuske, Italije i Španije da bi im ukazao da je neporihvatljiv njihov neprestani jednostrani stav protiv Izraela u korist Palestinaca, te da se time stvara utisak da samo traže način da okrive jevrejsku državu", saopšteno je iz izraelskog Ministarstva spoljnih poslova.

U saopštenju se ističe da je Liberman predstavnicima rekao da "Izrael ulaže veliki napor da bi omogućio nastavak dijaloga sa Palestincima".

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu kritikovao je sinoć EU, jer je protestovala kod diplomatskih predstavnika jevrejske države zbog planova gradnje na Zapadnoj obali.

"To je licemjerje. EU poziva naše ambasadore zbog gradnji novih kuća? Kada je EU pozvala palestinske predstavnike zbog podsticanja na uništenje Izraela? Vreme je da se prekine licemjerje. Ta neuravnoteženost ne dopirnosi miru i, čak, mislim da ga udaljava", rekao je izraelski premijer stranim novinarima na godišnjem prijemu.
XS
SM
MD
LG