Dostupni linkovi

Svetska banka: Globalna ekonomija se polako oporavlja


Globalni ekonomski rast, koji je u 2013. godini iznosio 2,4 odsto, u ovoj godini će, kako se očekuje, porasti na 3,2 odsto, dok se u 2015. godinu očekuje rast od 3,4 odsto, navela je Svetska banka u svojoj Globalnoj ekonomskoj prognozi koja izlazi dva puta godišnje.

U dokumentu se navodi da bi ekonomski zamah koji postoji u zemljama poput SAD i Japana mogao doprineti bržem rastu u zemljama u razvoju. Predstavljajući glavne podatke u dokumentu, glavni ekonomista Svetske banke Kaušik Basu rekao je da su izgledi za globalnu ekonomiju takvi da ne treba očekivati komplikacije.

U izveštaju se navodi da, iako su rizici za globalnu ekonomiju manji, oni nisu prestali i uključuju fiskalnu nesigurnost u SAD, produženi period oporavka u evrozoni i moguće neuspehe u kineskoj politici restrukturiranja.

Iz banke dodaju da će globalne kamatne stope najverovatnije polako rasti i do sredine 2016. godine dostići nivo od 3,6 odsto.

Po navodima Svetske banke, u evrozoni banke su dosta uradile na soptvenom restrukturiranju, ali taj sektor i dalje je slab.
XS
SM
MD
LG