Dostupni linkovi

Davutoglu: Erdogan se neće izviniti Srbiji


Šef turske diplomacije Ahmet Davutoglu rekao je da se Ankara neće ispričati Srbiji zbog izjave premijera Recepa Tayyipa Erdogana "Turska je Kosovo i Kosovo je Turska", jer u njoj nije bilo uvrede već samo pozitivnih osjećanja.

Davutoglu je u intervjuu za "Blic", organiziranom na poziv Ankare da bi se razjasnila sporna Erdoganova rečenica izgovorena u Prizrenu prošle godine, istaknuo da premijerovo spominjanje Kosova nije bilo političke prirode, niti je predstavljalo ispoljavanje ekspanzionističke politike.

"U pitanju je kulturna definicija. Kad na turskom jeziku kažete da je 'Kosovo njegova druga zemlja', to ukazuje na kulturnu bliskost. Iskreno se nadam da bi ovo trebalo biti dovoljno da pokažemo naše dobre namjere prema srpskoj vladi i narodu", objasnio je Davutoglu i dodao da se "jedna mala rečenica ne bi smjela vaditi iz konteksta cijelog govora".

Davutoglu smatra da je iz tog govora mnogo važnija Erdoganova rečenica: "Turska je podjednako bliska sa svim narodima na Balkanu". Šef turske diplomacije je naglasio da teritoriji Srbije, Kosova, Bosne i Hercegovine nisu dijelovi Turske i da oni ništa na tu temu nisu ni tvrdili.
XS
SM
MD
LG