Dostupni linkovi

Indonezija: Erupcija vulkana, evakuisano više od 25.000 ljudi


Više od 25.000 ljudi evakuisano je posle niza erupcija i isticanja lave iz vulkana Sinabung, koji se nalazi na zapadnom indonežanskom ostrvu Sumatra, izjavio je danas indonežanski zvaničnik.

Vulkan je juče nekoliko puta bacao usijane stene i pepeo do 5.000 metara u visinu, rekao je direktor za hitne situacije u Nacionalnoj agenciji za ublažavanje posledica katastrofa Tri Budiarto za AFP.

"Do sada je evakuisano 25.516 ljudi. Više nema nikoga u prečniku od pet kilometara oko kratera. Sada apelujemo na one koji žive u prečniku od sedam kilometara oko kratera da se i oni evakuišu", dodao je on.

Užarena lava, koju vulkan izbacuje već dve nedelje, ulila se u jednu reku i ispunila je doline piroklastičnim materijalom, kazao je on.

"Bilo je malih sekundarnih eksplozija kada je lava koja se izlila došla u kontakt sa vodom, ali za sada nema žrtava. Mi apelujemo na ljude da se uzdrže od aktivnosti na rekama", objasnio je zvaničnik.

Sinabung je jedan od 129 aktivnih vulkana u Indoneziji koja se nalazi na velikim tektonskim rasedima, poznatim pod nazivom Pacifički vatreni pojas.
XS
SM
MD
LG