Dostupni linkovi

Sejdić-Finci: Parlament BiH 21.januara o ustavnim promjenama


Za 21. januar zakazana je zajednička sjednica Predstavničkog i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH na kojoj bi trebalo da budu razmotreni prijedlozi amandmana na Ustav BiH u vezi sa provođenjem odluke Evropskog suda za ljudska prava u slučaju "Sejdić-Finci", a koje su u parlamentarnu proceduru još 2012. godine uputili članovi Parlamentarne skupštine BiH.

Amandmane kojima se otklanja diskriminacija u izboru delegata Doma naroda i članova Predsjedništva BiH krajem avgusta 2012. godine dostavili su poslanici i delegati HDZ-a BiH i HDZ-a 1990, poslanik SNSD-a Milorad Živković i delegat iz SDS-a Ognjen Tadić, te poslanik SDA Amir Sarajlić i delegati ove stranke u Domu naroda.

Za promjenu Ustava potrebna je dvotrećinska većina u parlamentu BiH.

Prije nego što su navedena tri seta amandmana na Ustav BiH dostavljena u parlamentarnu proceduru, rješenje za provođenje odluke Evropskog suda za ljudska prava u slučaju "Sejdić i Finci" traženo je u okviru parlamentarne komisije formirane u tu svrhu, ali komisija nije uspjela da usaglasi zajednički prijedlog.

Dogovor o ustavnoj reformi kojom bi se eliminisala diskriminacija u izboru Doma naroda i Predsjedništva BiH do sada nije pronađen ni na nivou lidera vodećih partija u BiH, prvenstveno zbog razlika u stavovima stranaka iz FBiH kako treba provesti odluku Suda u Strazburu.

Dervo Sejdić i Jakob Finci tužili su BiH Evropskom sudu za ljudska prava, jer im je kao predstavnicima romskog, odnosno jevrejskog naroda osporeno pravo da se kandiduju za Predsjedništvo BiH i Dom naroda Parlamentarne skupštine.

Prema Ustavu i Izbornom zakonu BiH, pravo da budu izabrani u Predsjedništvo BiH i Dom naroda imaju samo pripadnici tri konstitutivna naroda.

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu donio je u decembru 2009. godine odluku u korist Sejdića i Fincija i naložio BiH da iz Ustava i Izbornog zakona otkloni diskriminatorske odredbe prema nacionalnim manjinama.
XS
SM
MD
LG