Dostupni linkovi

Zajednička sednica vlada Kosova i Albanije


Na današnjoj zajedničkoj sednici vlada Kosova i Albanije biće potpisano nekoliko medjunarodnih sporazuma koji bi trebalo da prodube i ojačaju njihovu saradnju.

Agencija Beta saznaje da će premijer Kosova Hašim Tači i premijer Albanije Edi Rame razmotriti i potpisati sporazum o strateškoj saradnji i partnerstvu.

Među sporazumima koji će biti i sporazumi iz oblasti olakšavanja trgovinske saradnje, transporta, razmatranje predloga kosovske strane o formiranju "Fonda za podršku Preševskoj dolini" kao i zajedničkoj pomoći za obezbeđivanje potrebnih sredstava za ginekološko-akušersko odelenje bolnice u Preševu.

Premijeri će razgovarati i o zajedničkom konzularnom predstavljanju Kosova i Albanije u konzularnim poslovima, o saradnji iz oblasti reda i mira, kao i o sporazumu o predaji svih relevantnih dokumenata na albanskom jeziku i pomoći albanske strane u oblasti evropskih integracija.

Takođe će biti postignuti sporazumi o saradnji iz oblasti kulture, ekonomskog razvoja, energetike i oblasti fiskalnog sistema.

Premijer Kosova Hašim Tači je juče zajedničke sastanke dve vlade ocenio kao "novo poglavlje u odnosima dve zemlje", a saradnju Albanije i Kosova kao "poruku za region bez barijera prošlosti".

Najveća opoziciona stranke Demokratski savez Kosova (DSK) je ocenila da se radi o marketinškom potezu iza koga neće slediti velike koristi za Albance.
XS
SM
MD
LG