Dostupni linkovi

Šulc: Neću voditi dijalog Beograda i Prištine


Nisam kandidat za visokog predstavnika za spoljnu i bezbednosnu politiku Evropske unije, kaže predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc.

Njega su neki mediji ovih dana „"promovisali" kao naslednika Ketrin Ešton.

"Istinu govoreći, biću kandidat Evropske partije socijalista za predsednika Evropske komisije. Predstoji mi, u tom smislu, ogroman posao", rekao je Šulc za ''Novosti''.

Komentarišući pitanje da se govori da bi mogao, čak, da preuzme i posredničku ulogu u dijalogu između Beograda i Prištine, kada novi sastav Evropske komisije bude oformljen, Šulc kaže da prvo moraju da se održe evropski izbori, a zatim da se formira nova Evropska komisija.

"Mora da se preduzima korak po korak, svaki u svoje vreme. Scenario koji ističete je isuviše daleko, da bi se o tome govorilo", navodi Šulc.

Na pitanje šta misli o rezultatima dijaloga, koliko vremena bi još mogao da traje i da li Srbija može brzo da napreduje ka punopravnom članstvu u EU, on kaže da je ovaj dijalog od vitalnog značaja, i zavisi od napretka učinjenog s obe strane.

"To što se dešava u odnosima Srbije s Prištinom ima istorijsku važnost. Što se tiče pregovora o pristupanju Srbije, tempo razgovora o članstvu će zavisiti od posvećenosti i odlučnosti vlade i vaših građana. Pristupanje mora da bude dobro pripremljeno, tako da i Beograd i EU od toga imaju koristi", kaže Martin Šulc.
XS
SM
MD
LG