Dostupni linkovi

Migranti demonstriraju u Tel Avivu


Hiljade afričkih migranata koji su ušli ilegalno u Izrael okupili su se u utorak u centru Tel-Aviva, trećeg dana protesta protiv izraelske imigracione politike.

Demonstranti, uglavnom iz Sudana i Eritreje, demonstrirali su u miru s transparentima na kojim je pisalo "Mi smo izbjeglice" i "Dosta zatvora". Ovi tražitelji azila osuđuju vlasti koje odbijaju razmatranje njihovih zahtjeva za azil i zatvaranje stotina imigranata.

Premijer Benjamin Netanyahu je upozorio da njihove demonstracije "ne služe ničemu". „Na isti način na koji smo uspjeli da potpuno blokiramo infiltriranja ilegalaca zahvaljujući sigurnosnom zidu, odlučni smo da istjeramo one koji su uspjeli da pređu prije zatvaranja granice“, obećao je Netanjahu.

Visoko povjerenstvo UN-a za izbjeglice (UNHCR) kritiziralo je Izrael što uskraćuje ovim ilegalcima "pristup statusu izbjeglice", ne vodeći računa o razlozima iz kojih su pobjegli iz svoje zemlje", dok je ovaj status dobilo u Evropi više od 70 posto sudanskih i eritrejskih tražitelja azila.
XS
SM
MD
LG