Dostupni linkovi

Iračka vlada priprema veliki napad na Faludžu


Iračke snage bezbednosti pripremaju danas "veliki napad" kako bi od ekstremista povezanih sa Al Kaidom preuzeli kontrolu nad Faludžom, gradom na oko 60 kilometara od Bagrada.

"Iračke snage pripremaju veliki napad na Faludžu", potvrdio je u nedelju neimenovani izvor iz iračke Vlade. Isti izvor je Frans presu rekao da su te snage već vodile operacije u tom gradu i da vojska trenutno opkoljava grad. Kada stanovništvo bude evakuisano, snage će krenuti u napad protiv terorista.

SAD podržavaju iračku Vladu, ali ona snažno treba da se bori protiv pobunjenika povezanih sa Al Kaidom, izjavio je ranije u nedelju u Jerusalimu američki državni sekretar Džon Keri, pred odlazak u Jordan i Saudijsku Arabiju.

"Mi ostajemo na strani iračke Vlade koja se bori da otera pobunjenike, ali je to njena borba, to je nešto što smo utvrdili još ranije", rekao je Keri.

SAD su u subotu oštro osudile "divljaštvo" pripadnika ekstremističkih grupacija povezanih sa Al Kaidom koje su u iračkoj provinciji Anbar zauzele grad Faludžu.

"Svi vide njihovo divljaštvo protiv civila u gradovima Ramadi i Faludži", navodi se u saopstenju portparolke Stejt departmenta Meri Harf.
XS
SM
MD
LG