Dostupni linkovi

Keri na Bliskom istoku: Napredak u pregovorima


Američki državni sekretar Džon Keri izjavio je danas da su Izraelci i Palestinci posvećeni prevazilaženju medjusobnih razlika i da rade s "velikim intezitetom i
ozbiljnom namerom" da postignu dugotraženi sporazum.

"Nismo još došli do toga, ali ostvarujemo napredak", rekao je Keri novinarima posle dvoipočasovnog sastanka s palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom, nakon čega je otišao opet u Jerusalim gde treba da razgovara s izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom.

On je rekao da ima još puno toga da se uradi do postizanja sporazuma i dodao da je veliki problem i medjusobno nepoverenje koje je raslo godinama.

"Počinjemo da rasvetljavamo najveće prepreke koje tek treba prevazići", rekao je američki državni sekretar koji nastoji da približi Izralece i Palestince mirovnom sporazumu kojim bi bila uspotavljena palestinska država.

Keri posreduje u intezivnoj fazi pregovora koji za cilj imaju da dve strane pristanu na okvir za pregovore o konačnom rešenju glavnog bliskoistočnog spora.

Iako je ovo deseta poseta Kerija Bliskom istoku od marta prošle godine, malo je verovatno da će sada biti postignut dogovor o okviru za konačne pregovore.
XS
SM
MD
LG