Dostupni linkovi

Ustavni sud oborio članove Zakona o BIA o prisluškivanju


Ustavni sud Srbije proglasio je neustavim tri odredbe Zakona o Bezbednosno-informativnoj agenciji (BIA) koje se tiču prisluškivaja i nepovredivosti tajnosti pisama i ostavio zakonodavcu rok od četiri meseca da osporene članove usaglasi sa Ustavom.

U odluci se navodi da je Ustavni sud utvrdio odredba člana 13. Zakona o BIA, kojom je propisano odstupanje od načela nepovredivosti tajnosti pisama i drugih sredstava opštenja, nije u saglasnosti sa Ustavom, jer nije formulisana dovoljno jasno i precizno.

"Bez obzira na to što BIA obavlja poslove koji pretpostavljaju visok stepen tajnosti, Ustavni sud smatra da odredbe Zakona, koje uređuju način obavljanja poslova Agencije, moraju biti predvidive do stepena koji je razuman u datim okolnostima", navodi se u odluci koja je objavljena na sajtu suda.

Sud je ocenio da osporene odredbe člana 14. i člana 15. Zakona nisu saglasne s Ustavom, jer su u pravnoj i logičkoj vezi sa odredbama člana 13. koje su prethodno ocenjene kao neustavne, navodi se u odluci.

Imajući u vidu pravne posledice prestanka važenja osporenih odredaba Zakona o BIA koje nastupaju posle objavljivanja odluke, Ustavni sud je za četiri meseca odložio njeno objavljivanje u "Službenom glasniku Republike Srbije", da bi se zakonodavcu pružila mogućnost da u tom roku uredi sporna pitanja, na način koji je saglasan Ustavu.

Ustavni sud je ranije proglasio neustavnim i sličan član u slučaju Vojnobezbednosne agencije i Vojnoobaveštajne agencije.
XS
SM
MD
LG