Dostupni linkovi

Mušaraf: Cela armija me podržava


Bivši pakistanski predsednik general Pervez Mušaraf (70) izjavio je da su optužbe protiv njega za izdaju čista osveta i da ga podržava celokupna moćna armija.

Mušaraf je rekao novinarima da je cela armija uzbuđena zbog toga što je on optužen za izdaju i to je bio njegov prvi komentar stranim medijima otkako je smešten u kućni pritvor u aprilu.

Optužba protiv Mušarafa odnosi se na period iz 2007. godine kada je u novembru proglasio vanredno stanje i ukinuo ustav. Ovo je najnovija optužba protiv njega i potencijalno najopasnija s kojom se suočio kada se vratio u zemlju u martu, navodi AFP.

Taj slučaj mogao bi, navodi francuska agencija, da sukobi pakistansku vladu sa moćnom armijom koja smatra da je ponižavajuće da bivšem šefu oružanih snaga sudi civilni a ne vojni sud.

Početak suđenja Mušarafu za izdaju odložen je 24. decembra iz bezbednosnih razloga, nakon što je u blizini puta kojim je on trebalo da prođe na putu do sudnice pronađen eksploziv.

Protiv Mušarafa već postoje četiri krivična predmeta koji se odnose na događaje iz perioda njegove vladavine 1999-2008, uključujući jedan koji ga dovodi u vezu sa ubistvom bivše premijerke Benazir Buto 2007.godine.
XS
SM
MD
LG