Dostupni linkovi

Ukrajinski premijer u Moskvi


Ukrajinski premijer Mikola Azarov boraviće danas u jednodnevnoj poseti Moskvi, gde će razgovarati sa premijerom Rusije Dmitrijem Medvedevom i šefovima država članica Visokog evroazijskog ekonomskog saveta (VEES) - najvišeg tela Carinske unije i Jedinstvenog ekonomskog prostora (JEP) Rusije, Belorusije i Kazahstana.

Ruska vlada je saopštila da se na susretu Medvedev-Azarov planira razmatranje ključnih pitanja bilateralne saradnje u trgovinsko-ekonomskoj, energetskoj, kreditno-finansijskoj, naučno-tehničkoj, humanitarnoj i kulturnoj sferi, kao i toka realizacije velikih zajedničkih industrijskih i infrastrukturnih projekata, javio je Itar-Tas s.

"Azarov će učestvovati na sednici VEES na nivou šefova država i neformalno će razgovarati sa šefovima delegacija koje učestvuju na sednici", saopštila je ukrajinska vlada.

Itar-Tass navodi da je ranije zvanično najavljeno da će na sednici učestvovati ukrajinski predsednik Viktor Janukovič, ali njegov kabinet još nije saopštio njegove planove za utorak.

Na sutrašnjoj sednici VEES učestvovaće predsednici Vladimir Putin, Aleksandar Lukašenko i Nursultan Nazarbajev, a pozvani su i predsednici Jermenije i Kirgizije, Serž Sargsjan i Alzambek Atambajev, koji su ranije podneli zahtev za priključenje Carinskoj uniji i JEP.

Očekuje se da će lideri VEES razmotriti "mapu puta" za priključenje te dve zemlje.

Putin, Lukašenko i Nazarbajev će razmotriti i nacrt sporazuma o formiranju EES, koji treba da profunkcioniše od 1. januara 2015. godine. Između ostalog, sutra bi mogao biti utvrđen institucionalni deo tog sporazuma, koji sadrži pitanja međunarodno-pravnog statusa, ciljeve i mehanizme aktivnosti Saveza.
XS
SM
MD
LG