Dostupni linkovi

Rohani: Unaprediti odnose sa Zapadom



Iran želi da unapredi bilateralne odnose sa SAD i Zapadom, izjavio je iranski predsednik Hasan Rohani.

On je u autorskom članku za njemački list "Zidojče cajtung" rekao da Teheran želi da obnovi i unapredi odnose sa Evropom i zemljama Severne Amerike na osnovu uzajamnog poštovanja.

"Želimo da izbegnemo nove elemente spoticanja u odnosima između Irana i SAD, ali i da uklonimo tenzije koje smo nasledili", navodi se u članku Rohanija, koji je ranije obećao da će smanjiti izolaciju Teherana i isposlovati ublažavanje sankcija.

Rohani ističe da Teheran ne može da zaboravi sve događaje koji su uticali na odnose sa SAD u poslednjih 60 godina, ali da se sada moraju rešavati pitanja sadašnjosti i planirati budućnost.

Govoreći o nuklearnom programu zemlje Rohani je rekao da Teheran nikad nije planirao razvoj nuklearnog oružja.

"Ali mi nikada nećemo odustati od prava na profit od nuklearne energije. Mi ćemo raditi na tome da uklonimo sve preostale sumnje u vezi sa svojim programom i da odgovorimo na sva pitanja", napisao je Rohani.

U međuvremenu, iranski ministar spoljnih poslova Džavad Zarif najavio je danas da će razgovori iranskih eksperata i grupe 5+1 o nuklearnom programu Teherana biti nastavljeni početkom naredne sedmice.
XS
SM
MD
LG