Dostupni linkovi

Partijski list hvali Mao Cedunga uoči godišnjice rođenja



Uoči 120. godišnjice rođenja kineskog revolucionara i državnika Mao Cedunga, 26. decembra, list Komunističke partije Kine hvali njegov doprinos obnovi Kine.

U svom današnjem izdanju list "Pipls Dejli" (People's Daily), u članku posvećenom bivšem kineskom lideru, navodi se da je Mao, iako je umro 1976, bio "blisko povezan" sa reformama i otvaranjem zemlje koje je predstavljalo drugi "skok napred" Komunističke partije Kine.

Prvi takav "skok napred" ostvaren je tokom Nove demokratske revolucije koju je Mao predvodio i koja je imala za rezultat osnivanje Narodne Republike Kine, navodi se u članku.

U članku koji je napisao visoki pratijski zvaničnik priznaju se Maove greške koje su dovele do uspona i padova u novoj Kini, ali se ne umanjuju njegova veličina i njegov doprinos.

Navode se reči pokojnog lidera Deng Sjaopinga "obavljamo posao koji je izložio Mao ali nije uradio. Mi takođe ispravljamo stvari koje Mao nije dobro uradio i dobro radimo stvari koje on nije dovoljno dobro uradio".

Kineski predsednik Si Đinping ranije je objasnio veze između Maoizma i kineskog tipa socijalizma, koncepta koji je izneo Deng Sjaoping početkom 1980-ih.

Iako su principi, politike i praksa dva perioda voma različiti oni nisu bez značaja jedan za drugi niti su suprotstavljeni jedan drugom, naveo je Si.

Kineski revolucionar i državnik Mao Cedung rođen je 16. Decembra 1893. godine. On je jedan od osnivača Komunističke partije Kine, koji je 1949. u Pekingu proglasio Narodnu Republiku Kinu i do smrti 1976. bio njen neprikosnoveni lider.

Njegove misli i ideje objavljene su u čuvenoj "Crvenoj knjižici". Godine 1966. pokrenuo je "Veliku proletersku kulturnu revoluciju" tokom koje je smenjen veliki broj partijskih funkcionera, među kojima i njegovi najbliži saradnici. Tokom Kulturne revolucije (1966-76) ubijeno je oko 30 miliona ljudi.

Neposredno posle smrti Mao Cetunga, 1976. godine, Komunistička partija je za zločine počinjene za vreme Kulturne revolucije optužila "četvoročlanu bandu", predvođenu Maovom suprugom Điang Đing. Mao je pošteđen i ocenjeno da je on bio u pravu u 70 odsto slučajeva.
XS
SM
MD
LG