Dostupni linkovi

Erasmus Plus


Sa studentskog protesta u februaru 2010.
Sa studentskog protesta u februaru 2010.
Bosna i Hercegovina je jedina država u regionu i cijeloj Evropi koja je odbila da učestvuje u novom programu Evropske unije, Erasmus+, koji podrazumijeva učenje, usavršavanje, rad i volonterski angažman u inostranstvu, uz stipendiranje.

Program vrijedan 15 milijardi evra, zbog neodgovorne politike zaobići će BiH, u kojoj mladi ionako nemaju puno prilika za kvalitetno obrazovanje i usavršavanje. Studenti su ogorčeni zbog ovih dešavanja jer su po ko zna koji put zbog političkih interesa određenih grupa ostali na margini društva.

Teška situacija u kojoj se nalaze studenti, đaci i uopšte mladi ljudi u BiH izgleda nije ono što brine političke elite u ovoj ionako napaćenoj zemlji. Odbiti nešto poput prilike da se iskoriste ogromna sredstva Evropske unije za razvoj mladih ljudi, u Erasmus plus programu, čini se nerealnim, iako je to činjenica koja se kosi sa zdravorazumskim razmišljanjem.

Politička prepucavanja i neažurnost bh. institucija dovele su mlade ljude u BiH na margine društva, a mladi će ostati u svojevrsnom getu, kažu sagovornici RSE u tekstu Gojka Veselinovića Odustajanje od Erasmus plusa: Politikanstvo ispred interesa mladih.
XS
SM
MD
LG