Dostupni linkovi

Potvrđen početak pregovora sa Srbijom: Veliki uspeh, sledi težak posao


Šefovi država ili vlada Evropske unije (EU) u petak su na sastanku u Briselu potvrdili odluku Saveta ministara o početku pregovora o članstvu sa Srbijom 21. januara 2014. godine.

Lideri EU su takođe potvrdili pregovarački okvir - mehanizam i pravila za pregovore o članstvu sa Srbijom.

"Potvrđujem da će pregovori sa Srbijom početi 21. januara", rekao je Herman van Rompej, predsednik Evropskog saveta, na konferenciji za novinare u Briselu posle dvodnevnog samita šefova država ili vlada država-članica EU.

Nemačka kancelarka Angela Merkel rekla je novinarima, odlazeći sa samita, da su "zemlje clanice prepoznale izvanredan napredak u dijalogu Beograda i Prištine".

Oglasio se i grčki premijer Antonis Samaras koji je rekao da će naredni koraci morati da budu koordinisani sa ostalima.

"Ali u januaru počinjemo pregovore sa Srbijom. Vrlo smo zadovoljni zbog toga", dodao je on.

Hrvatska pozdravila datum za Srbiju

Zoran Milanović
Zoran Milanović
Hrvatska želi uspjeh Srbiji u pregovorima o članstvu u Europskoj uniji, jer je Hrvatska zainteresirana za stabilno susjedstvo, poručuju iz Zagreba.

„Bit ćemo partneri, a ne mentori. Nama je u interesu da Srbija uđe u Europsku uniju, jer ako su Bugarska i Rumunjska unutra i trebaju biti unutra, onda nema logike da to ne budu i Srbija, Crna Gora i Makedonija", izjavio je hrvatski premijer Zoran Milanović na novinarsko pitanje - kako će se Hrvatska postaviti u pristupnim pregovorima Srbije sa Europskom unijom.

„Srbiji je mjesto u EU-u, ali bude li se morala prilagođavati po istim kriterijima kao i Hrvatska bit će joj teško i moglo bi dugo trajati. Ali o tome mi samo djelomično odlučujemo. Mi želimo Srbiji uspjeh jer vidimo u tome svoj interes, jer želimo stabilno susjedstvo bez obzira tko je na vlasti u Srbiji“, kaže Milanović.

Pregovori i trud uložen u reforme promijenit će Srbiju, kao što su promijenili i Hrvatsku, ocjenjuje za RSE bivši hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković.

Detaljnije reakcije iz Zagreba u tekstu Enisa Zebića Zagreb pozdravlja određivanje datuma Srbiji
Grčka inače 1. januara preuzima šestomesečno predsedavanje Unijom i predstavljaće EU na međuvladinoj konferenciji sa Srbijom.

Branko Ružić, ministar bez portfelja u Vladi Srbije zadužen za evrointegracije, izjavio je da je odluka EU o otpočinjanju pristupnih pregovora u januaru jedna od najvažnijih
u novijoj političkoj istoriji Srbije.

“Ona je refleksija potvrde kredibiliteta i činjenja Vlade Srbije u prethodnom periodu. Očekivali smo ovakvu odluku i važno je da se njom učvršćuje partnerstvo Evropske unije i Srbije. Ono što će simbolički početi 21. januara predstavlja početak velikog i izazovnog posla. Čeka nas aktivna i dinamična agenda u toku 2014, paraleleno sa tim i rad na normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, koju moramo iskoristiti upravo za jedan dinamičniji pristup ovom procesu kako bi naš evropski put postao sve više realniji”, ocenio je Ružić.

Vatroslav Vekarić, spoljnopolitički analitičar, rekao je za RSE da je početak pregovora sa EU veliki uspeh posle kog Srbiju čeka vrlo težak posao.

“U svakom slučaju, to je veliki izazov za celu državu. Ne samo za njenu administraciju već za sve građane. Radi se o jednom zahtevu da se u relativno kratkom vremenu na nizu polja naprave krupni koraci napred koji bi Srbiju trebalo da približe EU. Najteže u reformama što će je čekati na tom putu je problem pravosuđa, a jasno je da će Kosovo stalno biti jedan od uslova. Verovatno je da ako se nastavi ovakav pragmatičan pristup tom pitanju možda problem Kosova ne bi morao da bude odlučujući i toliko težak kao što na prvi pogled izgleda. Međutim, ukoliko bude odstupanja od pragmatičnog pristupa može se desiti da taj problem bude nesavladiv. A to će sve zavisiti od naših unutrašnjih zbivanja”, upozorava Vekarić.

Otvaranje prvih poglavlja u pregovorima očekuje se u drugoj polovini naredne godine, a usvojeni pregovarački okvir predviđa da se da se prvo otvore poglavlja 23 i 24, koja se tiču pravosuđa, policije i osnovnih ljudskih prava. Osim toga, paralelno će biti otvoreno i poglavlje 35 (razna pitanja) u koje je Savet uvrstio normalizaciju odnosa Beograda i Prištine. Okvir takođe predviđa da Beograd i Priština na kraju procesa pridruživanja Srbije EU potpišu "pravno obavezujući sporazum".
XS
SM
MD
LG