Dostupni linkovi

U Splitu uhićena dvojica osumnjičenka za ratne zločine u BiH


Dvojica hrvatskih državljana (1968. i 1965.)uhićena su jučer na području Splitsko-dalmatinske županije zbog osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo ratnog zločina protiv bošnjačkog civilnog stanovništva u BiH, a nakon isptitivanja sudac istrage im je odredio istražni pritvor.

U priopćenju objavljenom na internetskoj stranici Državnog odvjetništva RH ne navode se inicijali okrivljenika ni otkuda su, već se samo ističe kako postoji osnova sumnje da su okrivljenici tijekom 1993. godine na području BiH, kao pripadnici Hrvatskog vijeća obrane; protivno odredbama međunarodnog prava; veći broj zatočenih civila Bošnjaka u logorima ponižavali, fizički i psihički zlostavljali, pri čemu su im nanosili tjelesne ozljede. Tereti ih se da su ovakvim postupanjem prouzrokovali smrt zatočenog civila Bošnjaka (1959.).

Inače, uhićenje u Splitu osumnjičenika za ratne zločine počinjene u BiH uslijedilo je dva dana nakon sarajevskog susreta glavnog državnog odvjetnika Hrvatske Mladena Bajića, glavnog tužitelja BiH Gorana Salihovića i glavnog tužitelja za ratne zločine Srbije Vladimira Vukčevića.
XS
SM
MD
LG