Dostupni linkovi

Umro Roni Bigs, najpoznatiji pljačkaš vozaU Londonu je danas preminuo Ronald Roni Bigs u 84. godini, učesnik legendarne "velike pljačke voza" iz 1963. godine, saopštio je njegov sin Majkl.

Bigs je bio deo petnaestočlane bande koja je 1963. godine na otvorenoj pruzi zaustavila i opljačkala voz Kraljevske pošte, koji je išao iz Glazgova za London.

Oni su teško ranili mašinovođu, uzeli 120 vreća sa novčanicama i podelili među sobom rekordan plen od 2,6 miliona funti, što je u to vreme bila najveća pljačka u britanskoj istoriji. Taj iznos danas bi vredeo više od 40 miliona funti.

Bigs je zbog učešća u pljački osuđen na 30 godina, ali je posle 15 meseci uspeo da pobegne iz zatvora u Londonu tako što se popeo uz 10 metara visok zid.

Narednih 36 godina, nakon što se podvrgao estetskoj hirurgiji, skrivao se u Brazilu, Australiji i Španiji, a u Englesku se vratio 2001, posle tri moždana udara.

Uhapšen je i sproveden na odsluženje kazne, ali je pušten 2009. godine zbog narušenog zdravlja.

Poslednji put Bigs je u javnosti viđen u martu ove godine, na sahrani Brusa Rejnoldsa, njegovog "kolege" koji je osmislio i planirao pljačku.
XS
SM
MD
LG