Dostupni linkovi

Merkel: Evropska ponuda Ukrajini još važi



Nemačka kancelarka Angela Merkel je u sredu izrazila žaljenje zbog odluke Ukrajine da ne potpiše sporazum o pridruživanju s Evropskom unijom, uveravajući da je ponuda "još uvek na stolu".

Ona je na sednici parlamenta rekla da će EU "proučiti i pažljivo pregledati" ekonomske sporazume s Rusijom, koje je u utorak ukrajinski predsednik potpisao u Moskvi.

Rusija se obećala da će uložiti 15 milijardi dolara u obveznice ukrajinske vlade i smanji za trećinu cenu gasa koji joj ona prodaje.

Međutim, kancelarka je još jednom pozvala da se izađe iz situacije "gde se svaka odluka koju preduzme neka zemlja koja se nalazi između Evropske unije i Rusije interpretira kao odluka u korist jedne ili druge".

U utorak, novi nemački ministar spoljnih poslova Frank-Valter Štajnmajer je ocenio da je finansijska pomoć, koju je ponudila Evropska unija Ukrajini da bi se približila Evropi, bila nedovoljna.

“Predložili smo finansijsku i ekonomsku pomoć, daleko od one koja je potrebna da se Ukrajina spasi bankrota i ekonomski trajno pridruži Evropi”, izjavio je Štajnmajer.
XS
SM
MD
LG