Dostupni linkovi

Ešton: Srbija ispunila uslove za pregovoreVisoka predstavnica Evropske unije Ketrin Ešton izvjestit će danas šefove diplomatija EU da je Srbija ispunila sve uslove da otvori pregovore, ali ostaje pitanje datuma njihovog početka.

Ketrin Ešton je u ponedjeljak u Briselu ministrima inostranih poslova EU rekla da treba početi pregovore o članstvu sa Srbijom i navela da se "radi na završnim pojedinostima" i za riješenje za pravosuđe na sjeveru Kosova. Ešton je to izjavila nakon su šefovi diplomatije EU razmijenili mišljenje uoči zasjedanja danas na kojem treba da donesu odluku o usvajanju "pregovaračkog okvira" i pokretanju pregovora o članstvu sa Srbijom. Visoka predstavnica EU je istakla da je "veoma impresivan spisak dostignuća otkako je postignut aprilski sporazum" Beograda i Prištine.

"Na nekim poljima smo brže napredovali nego što smo očekivali. I upravo sad radimo na završnim pojedinostima pravosudnog sistema", odgovorila je Ešton na pitanje novinara šta je tačno preporučila u izvještaju o Srbiji i napretku u dijalogu Beograd-Priština koji je u ponedjeljak uputila vladama članica EU, i da li je ocjenila da treba početi pregovore sa Srbijom iako još nije do kraja postignut dogovor o pravosuđu na sjeveru Kosova.
XS
SM
MD
LG