Dostupni linkovi

Evopska komisija šalje hitnu pomoć u Centralnoafričku Republiku


Evropska komisija će u subotu poslati 37 tona hitne medicinske pomoći u Centralnoafričku Republiku (CAR), izjavila je u četvrtak povjerenica zadužena za humanitarnu pomoć Kristalina Georgieva.

Ova nova operacija se dodaje humanitarnom zračnom mostu koju je EU dogovorila između Banguija i Duale (Kamerun).

"Pred našim očima se događa humanitarna katastrofa u CAR-u. Pogođeno je cjelokupno stanovništvo i u Banguiju se broj raseljenih osoba popeo na 130.000 u samo nekoliko dana. Moramo učiniti sve da im odmah stigne humanitarna pomoć", izjavila je Georgieva.

Tri nevladine humanitarne organizacije, Ljekari svijeta, francuska i nizozemska sekcija Ljekara bez granica, učestvuju u zračnom prijevozu. Hitna pomoć koja se prevozi avionom se sastoji uglavnom od lijekova.

Ovaj zračni most iz Evrope dolazi nekoliko dana nakon što je služba zračnog humanitarnog prijevoza EU-a otvorila liniju Duala-Bangui. Ova linija između Kameruna i CAR-a vrši svakodnevnu rotaciju dobara i osoblja u zemlju.

Situacija u CAR-u se brzo pogoršava. Više od 530.000 osoba je raseljeno u zemlji, 10 posto ukupnog stanovništva je pobjeglo, a 2,3 miliona osoba treba hitnu pomoć.

U toku pet posljednjih godina, Evropska komisija je bila jedan od glavnih donatora, s doprinosom 20,5 miliona eura od početka godine.
XS
SM
MD
LG