Dostupni linkovi

CPC traži imovinu i status



Poglavar kanonski nepriznate Crnogorske pravoslavne crkve (CPC) Mihailo izjavio da je ta verska zajednica u ponižavajućem položaju i zatražio da joj se vrati imovina koju je imala do 1920.

"Tražimo da se crkvena imovina i status CPC vrate u stanje kakvo je bilo do donošenja dekreta regenta Aleksandra 1920. godine, odnosno da Skupština Crne Gore poništi državni akt iz te godine, donet pošto je Podgorička skupština već ukinula državu Crnu Goru", kazao je on.

Prema njegovim rečima, crnogorska državna kuća je obnovljena, ali nepotpuno.

“U crnogorsku državnu kuću nije vraćena crnogorska duhovnost. Bez nje, crnogorska država kao i svaka druga nema budućnost i sigurni opstanak. Razlog tome je u nerešenom crnogorskom pravoslavnom crkvenom pitanju”, naveo je poglavar nekanonske CPC u izjavi za medije.

“Poručujemo da se CPC neće pomiriti sa ponižavajućim i obespravljujućim statusom koji joj je nametnut, već će, u skladu sa Ustavom, zakonom, moralnim i običajnim normama, preduzeti legitimne mere kako bi ostvarila svoja prirodna i neotuđiva prava”, naveo je on.

Mihailo je od crnogorskih vlasti zatražio i da se, kako je naveo, zaustavi devastatorska i denacionalizatorska misija svetosavske Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori.
XS
SM
MD
LG