Dostupni linkovi

Oko 100 državnika potvrdilo dolazak na sahranu MandeliSvetski državnici počeli su da stiže u Južnu Afriku gde se očekuje skoro 100 lidera na zvaničnim ceremonijama oproštaja od bivšeg predsednika Nelsona Mandele, saopštili su danas južnoafrički zvaničnici.

Prisutvo je potvrdio 91 šef vlade ili države, 10 bivših lidera, 86 šefova delegacija i 75 istaknutih ličnosti, izjavio je danas portparol južnoafričkog Ministarstva spoljnih poslova Klejson Monjela.

Predsednici SAD Barak Obama, Brazila Dilma Rusef i Francuske Fransoa Oland, kao i britanski premijer Dejvid Kameron, potvrdili su da će odati počast heroju borbe protiv aparthejda prisustvom njegovoj sahrani.

Dolazak je najavio i generalni sekretar UN Ban Ki Mun koji će danas popodne održati govor u Fondaciji Nelson Mandela u Johansburgu.

Osim aktuelnih državnika, Mandelinoj sahrani prisustvovaće i bivši šefovi država: Džimi Karter, Džordž Buš i Bil Klinton (SAD), Nikola Sarkozi (Francuska), Luis Injasio Lula da Silva (Brazil) i drugi.

Potvrđen je i dolazak britanskog Princa Čarlsa, bivšeg prvog čoveka UN Kofija Anana, rok muzičara Pitera Gebrijela.

Komemoracija će biti održana sutra na stadionu Soker Siti u Johanesburgu, a govorom će se od Mandele pozdraviti neki od državnika i javnih ličnosti koji su najavili svoj dolazak na njegovu sahranu, precizirale su vlasti.

Posle ceremonije na stadionu posmrtni ostaci Mandele biće izloženi tri dana u sedištu vlade u Pretoriji, a predviđene su i dnevne povorke ulicama južnoafričke prestonice.

U toj zemlji juče je počela nedelja žalosti, koja će trajati do 15. decembra kada će Nelson Mandela biti sahranjen u svom rodnom selu Kunuu, na jugu zemlje.
XS
SM
MD
LG