Dostupni linkovi

Putin ukinuo agenciju RIA Novosti


Ruski predsednik Vladimir Putin ukrazom je ukinuo državnu novinsku agenciju RIA Novosti i osnovao novu „Rusija danas“, koja preuzima svu imovinu u Rusiji i inostranstvu.
Osnovni zadatak nove agencije biće da „izveštava o državnoj politici Ruske federacije u inostranstvu i života u Rusiji“, navodi se na sajtu Kremlja.

Istim ukazom se novoj Međunarodnoj informativnoj agenciji „Rusija danas“ pripaja radio u državnom vlasništvu „Glas Rusije“, a redakcija novina „Rosijskaja gazeta“ se reorganizuje i njoj se pripaja magazin “Rodina“.

Generalnog direktora će, prema ukazu, postavljati i dužnosti razrešavati predsednik Ruske federacije.

Putin je za prvog generalnog direktora nove agencije „Rusija danas“ posebnim ukazom postavio Dmitrija Kisjelova novinara i voditelja informativne emisije „Vesti nedelje“ na državnoj televiziji „Rosija“.

Kisjelov je 90-ih bio poznat kao liberalni nezavisni novinar sve dok nije počeo da radi na državnim televizijama.

Nezavisni, privatni mediji ga kritikuju za otvoreno podržavanje vladajuće partije „Jedinstvena Rusija“ i predsednika Vladimira Putina u svojim emisijama.

Nova agencija „Rusija danas“ nalaziće se u istim prostorijama kao i RIA Novosti, a rok za poputnu likvidaciju agencije je tri meseca, navodi se u ukazu ruskog predsednika.
XS
SM
MD
LG