Dostupni linkovi

Za tri dana u Benguiju poginulo blizu 400 ljudi


Gotovo 400 ljudi ubijeno je u poslednja tri dana u Banguiju u Centralnoafričkoj Republici, saopštio je u nedelju ministar spoljnih poslova Francuske Loran Fabijus, čija zemlja zajedno sa afričkim trupama tamo učestvuje u zajedničkoj vojnoj akciji.

"U poslednja tri dana poginulo je 394 osobe. Mir se danas polako vraća u Bengui, mada tu i tamo još ima incidenata", rekao je Fabijus televiziji Frans 3.

Centralnoafrička Republika je u previranju od kad je u martu svrgnut predsednik. Fabujus je kazao da su u toku akcije francuske vojske i da će uskoro početi razoružavanje bivših pobunjenika, pripadnika Saleka.

U Centralnoafričkoj Republici trenutno se nalazi 1.600 francuskih vojnika.

Savet bezbednosti UN je 5. decembra odobrio zajedničku vojnu akciju Francuske i afričkih trupa u Centralnoafričkoj Republici, kako bi sukobi u toj zemlji bili okončani.

"Naša uloga je potpuno jasna. Naređeno nam je da se razoružaju (pripadnici Saleka) i mi to činimo zajedno sa Afrikancima", rekao je Fabijus i dodao da akciju razoružavanja otežava to što su neki pripadnici Saleka u poslednje vreme u civilu.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG