Dostupni linkovi

Mrkić: Početak pregovora o pristupanju najvjerovatnije u januaru


Šef srpske diplomatije Ivan Mrkić izjavio je da je vjerovatno da će prva međuvladina konferencija između EU i Srbije, koja predstavlja formalni početak pregovora o pristupanju, biti održana u januaru.

"Održaće se, čini mi se, pre u januaru nego sada u decembru", rekao je Mrkić.

On navodi da "tu nije reč o politici, već je samo pitanje u tome da li će zbog božićnih praznika na Zapadu sve moći da se organizuje za 20. decembar".

Mrkić je za "Danas" rekao da su svi njegovi sagovornici u Kijevu, gdje je prisustvovao sastanku ministarskog savjeta OEBS-a, ocijenili da je "Srbija uveliko u pregovorima s EU" i da se pominje samo u smislu kako da ide brže.

"Da li će Srbija početi pregovore ili ne, to se ne dovodi u pitanje. Zvaničan početak pregovora biće najkasnije u januaru, svi su za to. Pritom, nema novih ucena niti uslovljavanja", naveo je Mrkić.

n je dodao da je razgovarao i sa njemačkim ministrom spoljnih poslova Gvidom Vesterveleom, koji zdušno podržava pregovore sa Srbijom te da je u razgovoru sa njim uvidio da je on prijatelj Srbije.

Srbija je na sastanku u Kijevu formalno uključena u rukovođenje OEBS-om, jer će 2014. i 2015. zajedno sa Švajcarskom predsjedavati toj organizaciji.

Švajcarska će sljedeće godine formalno predsjedavati OEBS-u, a Srbija 2015. godine kada će biti 40. godišnjica od formiranja KEBS-a, prethodnice ove organizacije.
XS
SM
MD
LG