Dostupni linkovi

PISA test: Đaci u Srbiji daleko od proseka EU


Koordinatorka PISA testiranja Dragica Pavlović Babić ocenila da je napravljen mali pomak na poslednjem PISA testiranju, ali da je to daleko od evropskog proseka

Ona je gostujući na RTS-u rekla da kada se uporedi koliki je napredak ostvaren u odnosu na prethodne cikluse, a koliki nas jaz deli do prosečnog postignuća, "onda vidimo da je potrebno da ubrzamo tempo".

"U proseku između 40 i 50 poena na skali nam nedostaje da bi bili na nivou evropskog proseka, a napredujemo za 3,4,5 poena", rekla je Pavlović Babić.

Ona je naglasila da se nikako ne može oceniti da je malo ono što deca uče u školi, već da su nastavni programi obimni, da se učenici suočavaju sa gradivom koje je prenatrpano različitim činjenicama i koje nije međusobno povezano.

"To je gradivo koje nije prijemčivo, sa kojim ne znate šta ćete. Nedostaje mu funkcionalni aspekt- primena", rekla je ona.

Pavlović Babić je naglasila da bi se stanje popravilo neophodne su korekcije u sistemu obrazovanja, odnosno da se način rada, gradivo, rad u učionici prilagodi i promeni.

Rezultati četvrtog ciklusa PISA testiranja sprovedenog u Srbiji 2012. pokazali su da prosečno, 40 odsto đaka u Srbiji funkcionalno je nepismeno u matematici, a oko 33 odsto njih pokazuje niska postignuća iz čitalačke pismenosti.
XS
SM
MD
LG