Dostupni linkovi

Kriza u Evropi prouzročila "Cikloluciju"Pedale protiv konjskih snaga, dva točka protiv četiri, na ulici ko će prije: auto ili bicikl, ali, činjenica je da je prodaja bicikala premašila prodaju automobila u Evropi, uključujući i zemlje na jugu, duboko privržene automobilu, sada pod teretom krize, javljaju agencije.

Još 2012. godine bicikl se probio ispred automobila u Evropskoj uniji, osim u Belgiji i Luksemburgu, po podacima Evropske asocijacije industrije bicikala (Coliped) i Udruženja evropskih proizvodjača automobila (ACEA). To je uglavnom posljedica višegodišnjeg opadanja prodaje automobila zbog krize u Evropi što je šef FIAT-a Serđo Markione nazvao "karmagedonom".

Taj preokret, "ciklolucija" (bicikl+revolucija - cyclolution), posebno je na djelu u zemljama juga, snažno prožetim kulturom "svog automobila", dok su bicikli već odavno široko popularni u mnogim zemljama sjeverne Evrope. U Italiji je 2012. godine prodato 1.606.000 bicikla, a 1.402.000 automobila.

"Ekonomska kriza je uticala na život svih ljudi, naravno i na prevoz. Ali, s biciklom se desila i mala revolucija u načinu života", rekla je Đulijeta Paljacio, predsjednica Italijanske federacije prijatelja bicikla (FIAB).

Proizvođač bicikala "Bjanki" (Bianchi) potvrđuje taj trend. Ta fabrika vrhunskih drumskih takmičarskih bicikala koje je 1950-ih godina proslavio legendarni Fausto Kopi (Fausto Coppi), danas poizvodi - gradski električni bicikl.
XS
SM
MD
LG