Dostupni linkovi

Kaznili političare i glasali za promene: Građani izmenili političku mapu Kosova


Izbori na Kosovu, 1. decembar 2013.
Izbori na Kosovu, 1. decembar 2013.
Rezultati opštinskih izbora stvorili su novu političku mapu. Pobeda Shpenda Ahmetija iz Samoopredeljenja u Prištini, a poraz Demokratskog saveza Kosova u ovoj opštini, te poraz vladajuće Demokratske partije Kosova u Mitrovici, Gnjilanu, Lipljanu, Uroševcu, a Alijanse za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja u Peći i Đakovici, i pobede Alijanse novo Kosovo Bexheta Pacollija u Mitrovici i Đakovici, preokreti su koji će obeležiti lokalne izbore 2013.

Politički analitičar Ardian Atifaj ipak kaže da ni jedna partija nema razloga da slavi, s obzirom da su u nekim opštinama pobedile, a u nekim izgubile. To, međutim, jasno pokazuje da je glas naroda bio protiv loše lokalne uprave u svim opštinama.

“Glasalo se protiv dosadašnje samouprave. Ovo predstavlja veliku opomenu celom političkom spektru i govori da građani nisu zadovoljni kako se rukovodi Kosovom i traže korenite promene političara, veća ovlašćenja i veću odgovornost”, kazao je Arifaj.

Analitičar Ilir Deda ističe da su promene od 1. decembra velika pobeda građana i demokratije na Kosovu. Po njegovim rečima, građani poslednjih 10 godina nisu imali poverenje u izborni proces zbog krađe glasova, ali 3. novembra je dokazano da Kosovo može da održi slobodne i demokratske izbore.

“Pokazana je jedna velika politička zrelost građana Kosova koji su dokazali da će putem slobodnih, fer i demokratskih izbora i bez zloupotreba, glasati za promene i napredak. Ono što se desilo u drugi krug je politički preokret na celom Kosovu i početak pobede nad kvalitetom i kvalitetnih ljudi u opštinama”, kazao je Deda.

Izmenjena politička mapa može uticati i na parlamentarne izbore sledeće godine. Ilir Deda navodi:

“Veliki je gubitak za Demokratsku partiju Kosova i Alijansu za budućnost Kosova, za Demokratski savez Kosova radi se o gorkoj pobedi. Pravi pobednici su pokret Samoopredeljenje koji je dobio glavni grad, Mimoza Kusari Lila koja je odnela pobedu u Đakovici i Alijansa novo Kosovo u Mitrovici”, kaže Deda.

Analitičari međutim skreću pažnju da se novi gradonačelnici moraju pokazati kao dobri menadžeri pošto moraju da sarađuju i sa drugim partijama u skupštinama opština. Rezultat izbora doveo je do takve situacije da predsednik dolazi iz jedne, dok većinu u Skupštini čine ostale političke partije.
XS
SM
MD
LG