Dostupni linkovi

Sprema se trgovinski sporazum EU-Kina



Britanski premijer David Cameron otputovao je u Kinu gdje želi postaviti temelje za sporazum o slobodnoj trgovini između Pekinga i Europske unije, unatoč činjenici da se u njegovoj zemlji sve više govori o mogućnosti izlaska iz EU-a.

David Cameron boravit će u trodnevnom posjetu Kini, praćen izaslanstvom od stotinjak poslovnih ljudi, što je, kako ocjenjuje Reuters, najveća britanska 'misija' tog tipa ikad poduzeta u Kini.

On kaže da želi da njegova zemlja odigra važnu ulogu u kineskoj ekspanziji. Želio bih postaviti novi dugoročni cilj a to je ambiciozni i sveobuhvatni sporazum o slobodnoj trgovini između EU i Kine, napisao je Cameron pred posjet za kineski tjednik Caixin.

Međutim, na Cameronovu želju za trgovinskim sporazumu između EU-a i Kine Europska komisija neće gledati s odobravanjem jer se ona snažno odupire takvom potezu i svoje stajalište objašnjava rizikom da će blok biti preplavljen jeftinim kineskim uvozom.

O njegovoj inicijativi mogli bi se upitati i njegovi politički protivnici u zemlji budući da je obećao referendum o ostanku ili izlasku iz EU ako bude ponovno izabran 2015.

Analiza britanske vlade međutim pokazala je da bi eliminacija tarifa između Kine i EU-a u 20 sektora u kojima su one najviše uštedila britanskim izvoznicima oko milijardu funti godišnje, kazali su dužnosnici. Očekuje se da bi o sporazumu Cameron mogao danas razgovarati na sastanku s kineskim premijerom Li Keqiangom.
XS
SM
MD
LG