Dostupni linkovi

Egipat: Snager reda rastjerale demonstrante


Egipatske snage reda su rastjerale u petak islamističke demonstrante, tvrdeći da njihovo okupljanje nije poštivalo nedavni zakon.

Nova vlast, koja je stupila početkom ljeta u krajnje smrtonosnoj represiji pristalica islamističkog predsjednika Mohameda Morsija, kojega je svrgnula vojska, rastjeruje već nekoliko dana silom sve skupove koji nisu dobili saglasnost od ministarstva unutarnjih poslova, koja je propisana zakonom donesenim 24. novembra.

U glavnom gradu, policajci i vojnici su rastjerali stotine islamističkih demonstranata ispred jedne od predsjedničkih palača. Prema novinaru agencije AFP, čuli su se pucnji u zrak, zrak je bio zasićen suzavcem, dok su demonstranti bacali kamenice na snage reda.

Policija je bacala suzavac na skupove u Aleksandriji (na sjeveru zemlje), Suecu (na istoku), Keni (u Gornjem Egiptu) i Mahali (u delti Nila), prema sigurnosnim službama.

Zdravstveni zvaničnik je rekao da je povrijeđeno osam osoba, Ministarstvo unutarnjih poslova je navelo da su uhapšene 183 osobe.
XS
SM
MD
LG