Dostupni linkovi

Izetbegović: Postoje dva Haška tribunala



Bošnjački član Predsedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Bakir Izetbegović izjavio je danas u Sarajevu da on lično ima podeljeno mišljenje o Haškom tribunalu, ističući da se ova institucija "udaljila" od prvobitne ideje osnivanja i uloge Haškog tribunala.

Obraćajući se na konferenciji povodom 20 godina rada Haškog tribunala, on je rekao da postoje dva Haška tribunala, od kojih je prvi onaj koji je 1993. godine osnovan Rezolucijom 827 Saveta bezbednosti UN i o kojem, kako je podvukao, u pogledu kažnjavanja zločina, prvenstveno u Srebrenici i Sarajevu, ima veoma visoko mišljenje.

"Drugi" Haški tribunal, pojašnjava Izetbegović, udaljio se od izvorne ideje, jer sasvim drugim očima u poslednje vreme gleda na procesuiranje zločina.

On je kritikovao oslobađajuće haške presude visokih vojnih i policijskih funkcionera srpske nacionalnosti u drugostepenom postupku, pa je dodao da "nalogodavci i planeri zločina" nisu adekvatno kažnjeni.

On je izrazio nadu da će se Haški tribunal do kraja mandata "vratiti prvobitnoj ideji".

Predsednik Haškog tribunala Teodor Meron je u pozdravnom govoru ocenio da je Haški tribunal za 20 godina otklonio sve sumnje da će moći da opravda osnivanje i mandat koji je dobio od Saveta bezbednosti UN.

"Sve postignuto za ovih 20 godina rezultat je našeg predanog rada i vjerovanja u ideal pravde. Haški tribunal nadmašio je sva očekivanja", poručio je Meron.

Tokom njegovog obraćanja, grupa građana je podigla transparent na kojem je na engleskom jeziku pisalo "Pravda počiva u miru" i demonstrativno napustila salu u znak protesta protiv Merona.
XS
SM
MD
LG