Dostupni linkovi

Vojni ekspert podsjetio da je Mladić '92 upozorio političke lidere na genocid


Vojni ekspert Haškog tužilaštva rekao je svjedočeći na suđenju Ratku Mladiću da je optuženi u maju 1992. godine bio svjestan da bi razdvajanje od Bošnjaka i Hrvata, kao srpski ratni cilj, značilo “genocid” i na to je upozorio političke lidere, prenosi BIRN.

Ewan Brown je posvjedočio da je Mladić 12. maja 1992. na sjednici Skupštine Republike Srpske postavljen za komandanta novoformirane Vojske Republike Srpske (VRS) i da je upozorio kako bi “genocid” bilo razdvajanje Srba od Bošnjaka i Hrvata, kao jedan od strateških ciljeva rata koje je pred vojsku stavilo civilno vođstvo Republike Srpske.

Prema zapisniku sa sjednice, koji je Brown pročitao, Mladić je tada rekao: “Prema tome, mi ne možemo očistiti niti možemo imati rešeto da prosijemo samo da ostanu Srbi ili propadnu Srbi, a ostali da odu... Pa, to je, ne znam kako će gospodin Karadžić objasniti svijetu, to je, ljudi, genocid”.

Prema Brownu, Mladićevo upozorenje odnosilo se ne samo na buduće događaje, već i na akcije srpskih snaga koje su bile u toku ili već okončane u Bosanskoj krajini.

Optužnica Mladića, bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske (VRS), tereti za progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, koji je u sedam opština imao razmjere genocida. Njemu se sudi i za genocid počinjen u Srebrenici, terorisanje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-u za taoce. Radovanu Karadžiću se za iste zločine sudi u Haagu.
XS
SM
MD
LG