Dostupni linkovi

Grčka:Strah od novog talasa nasilja


Grčki ministar javnog reda Nikos Dendias izrazio je strahovanje da će u Grčkoj doći do novog talasa esktremističkog nasilja.

"Plašim se novog talasa nasilja, a od toga sam strahovao i posle ubistva Pavlosa Fisasa", rekao je Dendias za grčki nedeljnik "To Vima" i dodao da su u Grčkoj sada mogući teroristički napadi i krvna osveta koji će "u drustvu posejati nesigurnost".

Dvojica pripadnika Zlatne zore - Emanuel Kapelonis i Jorgos Fudulis, ubijeni su 1. novembra u Atini.

Istragu vodi brigada za borbu protiv terorizma, pretpostavljajući da su ih ubili anarhisti i pripadnici ekstremnih levičarskih pokreta. Oni su poslednjih godina u više navrata preuzeli odgovornost za napade, od kojih je u nekima bilo i žrtava.

Ubistvo dvojice pripadnika Zlatne zore dogodilo se mesec i po dana pošto je Pavlosa Fisasa u jednom baru ubio pripadnik te neonacističke stranke.

Ubistvo Fisasa je izazvalo oštre reakcije grčke javnosti, a vlasti su prvi put posle godina nečinjnja, krenule u obračun za Zlatnom zorom i uhapsile tri poslanika te stranke, među kojima je njenog lidera.

Njih trojica su optužena za pripadnost kriminalnoj organizaciji.

Na poslaničkim izborima Zlatna zora je osvojila 18 od 300 mesta koliko ima Skupština Grčke. Sa tada osvojenih sedam odsto glasova popularnost te kseonfobične stranke raste i ona je po tome treća stranka u Grčkoj čije je društvo razoreno ekonomskom krizom i potreseno spoljnim pritiscima.

Ministar Dendias smatra da, uprkos akciji vlasti i dokazima protiv Zlatne zore, ta stranka posle ubistva dvojice svojih članova može ojačati jer je deo javnosti sada smatra žrtvom.
XS
SM
MD
LG