Dostupni linkovi

Za izbore u Mađarskoj prijavljeno 13.500 građana Srbije


Oko 13.500 građana Srbije koji su ostvarili pravo na dvojno mađarsko državljanstvo, prijavilo se za učešće na predstojećim parlamentarnim izborima u Mađarskoj.

Prema najnovijim informacijama Nacionalne kancelarije za izbore u Budimpešti, iz redova mađarskih dvojnih državljana bez stalne adrese u Mađarskoj već ima više od pedeset hiljada registrovanih potencijalnih birača na parlamentarnim izborima koji se održavaju 2014.

Budimpeštanski list “Nepsabadšag” analizira realnost prognoze da će sa svojim glasovima na ovim izborima u Mađarskoj po novim pravilima učestvovati oko pola miliona Mađara iz susednih zemalja i celog sveta, uz konstataciju da se ostvarivanje ovog predviđanja ne može isključiti.

Kako podseća portal “Vojvodina danas”, mađarski državljani bez stalne adrese mogli su da se od 1. avgusta registruju za izbore popunjavanjem formulara koji je trebalo da bude prosleđen poštanskim putem, a od novembra to mogu da učine i elektronskim putem.

Veća zainteresovanost je zabeležena u septembru i broj registrovanih birača van matice naglo je porastao i sada već ima više od 51 hiljade birača. Najviše prijavljenih je iz Rumunije, oko 22 hiljade, ali 13,5 hiljada registrovanih iz Srbije, prenosi ovaj portal.

Registrovanih birača ima i u SAD, Bosni i Hercegovini, Švajcarskoj, Alžiru, Južnoj Africi, Japanu, Novom Zelandu, dok u Australiji i Južnoj Americi – gde živi značajan broj mađarskih emigranata – jedva ima oko sto registrovanih.
XS
SM
MD
LG