Dostupni linkovi

Keri u Ženevi radi dogovora o nuklearnom programu IranaAmerički državni skretar Džon Keri putuje danas u Ženevu kako bi pomogao u postizanju nuklearnog sporazuma između Irana i šest svjetskih sila.

"(Državni) sekretar Keri će otputovati u Ženevu, Švajcarska, u petak na poziv visoke predstavnice EU (Ketrin) Ešton u pokušaju da pomogne smanjenju razlika u pregovorima", rekao je neimenovani zvaničnik Stejt departmenta, prenosi Rojters.

Diplomate u Ženevi su rekle da se rad na mogućem sporazumu između Irana i Zapada oko nuklearnog programa Islamske republike nastavlja. Iranski zvaničnici su u četvrtak izrazili umjereni optimizam o mogućnosti dogovora, ali dodali da ništa nije finalizovano.

Dvodnevni razgovori šest svjetskih sila - pet stalnih članica Savjeta bezbjednosti UN (SAD, Rusije, Kine, Velike Britanije i Francuske) i Njemačke - sa Iranom, o spornom nuklearnom programu te države započeli su u četvrtak u Ženevi.

Bijela kuća je saopštila da bi šest svjetskih sila koje razgovaraju sa Iranom o nuklearnom programu te države razmotrile ublažavanje sankcija Teheranu ukoliko dobiju jasne dokaze da iranske vlasti preduzimaju korake na zaustavljanju daljeg razvoja svojih nuklearnih kapaciteta.
XS
SM
MD
LG