Dostupni linkovi

Izbori u Tadžikistanu


Stanovnici Tadžikistana počeli su glasovati na predsjedničkim izborima na kojima će aktualni predsjednik Emomali Rahmon osvojiti novi sedmogodišnji predsjednički mandat pošto jedinom kandidatu oporbe nije dopuštena kandidatura.

Rahmon (61), koji je na vlasti u zemlji od 1992., natječe se protiv petorice slabo poznatih kandidata koji su mu lojalni i ne predstavljaju nikakvu prijetnju. Jedinoj pravoj oporenoj kandidatkinji Ojnihol Bobonazarovoj, 65-godišnjoj aktivistici za ljudska prava, kandidatura nije dopuštena jer nije prikupila potrebnih 210 tisuća potpisa birača.

Unatoč manjku neizvjesnosti, birači su se jutros u velikom broju pojavili na biralištima. Mladi ljudi koji prvi puta glasuju dobili su cvijeće, a iz zvučnika na biračkim mjestima čula se tadžikistanska narodna glazba.

Prvi službeni rezultati očekuju se u četvrtak.

Unatoč velikoj popularnosti u zemlji, Rahmon, kojega podupire Moskva, mogao bi se suočiti s prijetnjama islamističkih militanata iz susjednog Afganistana nakon što se iz Tadžikistana 2014. povuku američke postrojbe. Tadžikistan se također nalazi na ruti krijumčara drogom iz Afganistana prema Rusiji i Europi.

Rahmon uopće nije vodio klasičnu predizbornu kampanju, već se oslonio na iscrpno medijsko praćenje njegovih posjeta raznim dijelovima zemlje gdje su ga dočekivale razdragane mase koje su zborno recitirale njemu posvećenu poeziju.
XS
SM
MD
LG