Dostupni linkovi

MMF traži formiranje rezerve novca za Irsku


Drugi čovjek Međunarodnog monetarnog fonda David Lipton založio se u jednom razgovoru objavljenom u subotu da se formira rezerva novca u korist Irske, u slučaju da joj bude potreban nakon njenog izlaska iz plana za spašavanje koji su izradili Evropska unija i MMF.

- Irska je sve učinila da stabilizira svoju ekonomiju, ali je makroekonomski oslabljena. Želimo jedan paket koji bi joj stavio na raspolaganje novac u slučaju potrebe, iako polazimo od principa da neće doći do tog slučaja - kazao je Lipton u razgovoru koji je objavio njemački dnevni list Die Welt.

MMF, Centralna evropska banka i Evropska komisija "treba da podrže Irsku preventivnim mjerama. To bio bio način da se pojača uspjeh".

Irska je ponovo pokrenula rast proizvodnje i pristup finansijskim tržištima i trebalo bi da 15. decembra izađe iz EU-ovog i MMF-ovog plana za spašavanje.

Irska je početkom godine započela pregovore s trojkom, a evropski lideri su je stalno predstavljali kao model koji druge zemlje iz eurozone treba da slijede.

Preventivna kreditna linija bi joj mogla biti dodijeljena kako bi se izbjegla turbulencija na tržištima u trenutku njenog izlaska iz plana za pomoć.
XS
SM
MD
LG