Dostupni linkovi

U Budimpešti sastanak političkih lidera iz FBiH



Lideri pet političkih partija iz Federacije BiH danas će u Budimpešti, uz prisustvo Evropskog komesara za proširenje Štefana Filea, pokušati usaglasiti rješenje za implementaciju presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u predmetu "Sejdić-Finci".

Jučerašnji višesatni sastanak federalne petorke u Sarajevu sa šefom Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Peterom Sorensenom, okončan je bez dogovora.

Sudionici sastanka izrazili su optimizam u pogledu uspjeha današnjih razgovoraNiko od političkih predstavnika i glasnogovornika stranaka nije želio ići u javnosti ni s kakvim informacijama o sastancima, a navodno su iz EU-a od domaćih lidera zatražili da se o toku razgovora i susretima ne ide u javnost jer se radi o konsultacijama domaćih lidera s evropskim predstavnicima, nego o konkretnim razgovorima, odnosno dogovorima.


Mediji prenose kako je evropski prijedlog da kandidat sa osvojenim najvećim brojem glasova u Federaciji postaje član Predsjedništva. Drugi član bi postao onaj kandidat koji je većinu svojih glasova osvojio u pet kantona u kojima prvoplasirani nije osvojio većinu svojih glasova. HDZ traži da u ovu odredbu bude uvršteno da drugi član Predsjedništva bude onaj koji je u ovih pet kantona samo u jednom osvojio apsolutnu većinu.

To bi omogućilo da drugi član Predsjedništva, skoro pa sigurno, bude Hrvat sa područja Hercegovine, odnosno Hrvat iz kantona sa većinskim hrvatskim stanovništvo. Ova odredba je sporna za čelnike SDP-a, SDA i SBB-a.

Predstavnici EU-a tokom jučerašnjeg dana pokušali su omekšati stavove dva HDZ-a kada je u pitanju njihov prijedlog.
XS
SM
MD
LG