Dostupni linkovi

Dogovor Merkel i SPD o oporezivanju transakcija u EU



Konzervativci kancelarke Angele Merkel i Socijaldemokrati (SPD) složili su se u drugom krugu koalicionih pregovora u sredu da insistiraju na oporezivanju finansijskih transakcija u Evropi ukoliko formiraju novu vladu.

Dve strane započele su pregovore u cilju formiranja nove vlade "velike koalicije" do Božića, dok 16 radnih grupa radi na političkim kompromisima na brojnim poljima, uključujući i evropsku politiku.

Planovi 11 država članica Evropske unije da oporezuju banke za oko 35 milijardi evra godišnje - delimično u zamenu za pomoć poreskih obveznika tokom finansijske krize - naišli su na žestoko protivljenje iz ostalih država članica EU, pre svih Britanije.

“Prilično je jasno da postoje veoma različita gledišta među 11 država koje žele da uvedu porez, ali mi smo se ipak složili danas o uvođenju poreza na evropskom nivou”, izjavio je pregovarač SPD-a Martin Šulc, predsednik Evropskog parlamenta.

Pravnici EU tvrde da je plan nezakonit jer proširuje ovlašćenja država članica u oporezivanju, škodi državama koje nisu članice EU i predstavlja prepreku slobodnom krtetanju kapitala i usluga na jedinstvenom evropskom tržištu.
XS
SM
MD
LG