Dostupni linkovi

Josipović: Rešenje sudbine nestalih pa povlačenje tužbiPredsednik Hrvatske Ivo Josipović izjavio je danas u Hagu da je rešavanje pitanja nestalih preduslov za razmatranje budućnosti tužbi za genocid koje su Hrvatska i Srbija podnele jedna protiv druge pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu.

"Iz naše perspektive, pronalaženje rešenja za taj problem preduslov je za punu normalizaciju odnosa dve zemlje. Smatramo da je to glavno pitanje, koje se mora rešiti da bi se razmatrala budućnost postojećih tužbi za genocid", rekao je Josipović na konferenciji u haškoj Palati mira posvećenoj nestalima, prenela je agencija Hina.

Josipović je podsetio da je pitanje nestalih bilo jedna od glavnih tema tokom njegove nedavne zvanične posete Srbiji i dodao da Hrvatska i dalje traži 1.684 nestale osobe, od kojih su 953 iz perioda 1991-1992. i 731 osoba, uglavnom hrvatski građani srpske
nacionalnosti, iz 1995. godine.

On je naglasio da je Hrvatska spremna i dalje da ulaže napore da bi se saznala sudbina nestalih, bez obzira na njihovo etničko ili drugo poreklo.
XS
SM
MD
LG