Dostupni linkovi

Picula: BiH i Makedonija su najveći problemi Balkana


Hrvatski zastupnik u Evropskom parlamentu i bivši ministar vanjskih poslova Hrvatske Tonino Picula, koji je ove sedmice imenovan za potpredsjednika Delegacije Evropskog parlamenta za odnose s Albanijom, Bosnom i Hercegovinom, Srbijom, Crnom Gorom i Kosovom kazao je da će ulazak zemalja Zapadnog Balkana u Evropsku uniju, nakon Hrvatske, biti sve teži.

No, on smatra da se EU mora nastaviti širiti na prostoru Zapadnog Balkana, odnosno bivše Jugoslavije, te da je to, zapravo, njena šansa.

"EU ako želi da sebe prepozna, ne samo kao zemljopisni pojam, već i kao sustav koji je donio, ipak, mir i blagostanje, ona mora nastaviti s proširenjem, jer od toga ovisi uspjeh tog europskog projekta. Mora ostati otvorena i za nove članice, partnere i inicijative. EU se neće zatvarati unutar postojećih granica. Zemlje izvan EU nisu razriješile brojne dvojbe, i to: političke, ekonomske, finansijske, pravosudne... No, jugoistok Evrope onima koji žele pomoći da se EU širi dalje treba dati dovoljno argumenata da možemo zahtijevati nastavak politike proširenja", komentira Picula.

Prema njemu, dva problema Balkana su Makedonija i Bosna i Hercegovina.

"Makedonija je jednim dijelom kriva sama, a drugim dijelom nije. Ukoliko želi zamah na Zapadnom Balkanu, EU mora razgovarati ne samo sa Makedonijom o reformama već sa jednom svojom članicom, Grčkom, koja uporno blokira Makedoniju na europskom putu. Zastoj Makedonije je kombinacija unutrašnjih i vanjskopolitičkih razloga", objašnjava on.

Blokade su, ipak, najveće u BiH. Problemi BiH su, tvrdi on, isključivo domaći i "više niko izvana ne ugrožava BiH".

"Hrvatska je, naime, članica EU, a Srbija i Crna Gora žele da im se što prije priključe. Ukoliko ne dođe do dogovora o implementaciji presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju "Sejdić-Finci", EU će primijeniti jednu vrstu uvjerljivijeg mehanizma prema BiH", zaključio je Picula.
XS
SM
MD
LG