Dostupni linkovi

Velika akcija protiv kriminalaca u istočnoj Evropi


U zajedničkoj policijskoj akciji, koja je provedena na širem geografskom području, uglavnom u oblasti istočne Evrope, uhapšeno je 49 ljudi zbog trgovine ukradenim vozilima, ilegalne imigracije i posjedovanja droge, oružja i falsifikovanih dokumenata.

Tokom akcije, koja je trajala od 26. do 28. septembra, zaplijenjeno je 129 ukradenih vozila, među kojima su automobili, kamioni i građevinske mašine, čija je procijenjena vrijednost oko dva miliona evra, navodi se u saopštenju iz Evropske policijske kancelarije /Europol/.

Zajedničku policijsku akciju "Evropa 2013", tokom koje je izvršeno 328.000 provjera, predvodila je Italija, uz podršku Europola i učešće policija Albanije, Austrije, Belgije, Hrvatske, Njemačke, Mađarske, Italije, Moldavije, Crne Gore, Makedonije, Rumunije, Srbije, Slovenije, Velike Britanije i BiH.

U akciji, čiji su cilj bila ukradena vozila u EU koja su prokrijumčarena na istok, učestvovali su i pripadnici Euleksa, Fronteksa, Eurodžasta i Interpola, dodaje se u saopštenju.

Za ovu operaciju bilo je potrebno nekoliko mjeseci i planirana je tako da prvi put omogući raspoređivanje zajedničkih patrola EU - zapadni Balkan na terenu.

Posebno je Italija rasporedila policiju u svim zemljama zapadnog Balkana kako bi podijelila znanje o ukradenim vozilima i podržala lokalne policijske snage.
XS
SM
MD
LG