Dostupni linkovi

Poslanici EP traže od lidera veću zaštitu privatnosti građana


Poslanici Evropskog parlamenta pozvali su u utorak, uoči samita u Briselu kasnije ove sedmice, šefove država i vlada da podrže predlog poštravanja propisa o zaštiti privatnih podataka, javio je AFP.

Poslanici žele strožije mere pre svega da bi zaštitili građane Evropske unije od internet giganata kakvi su "Gugl" (Google) i "Fejsbuk" (Facebook) koji koriste njihove lične podatke, ili od državnih obaveštajnih službi.

Holandski poslanik Sofi Intveld rekla je da su države-članice "izuzetno uzdržane kada treba usvojiti propise o zaštiti podataka", ali da su najnovija saznanja pokazala "hitnu potrebu" osmišljavanja "snažnih i brzih" pravila, prenosi Tanjug.

Parlament je, istovremeno, posle optužbi za internet špijuniranje američkih vlasti, za sredu najavio sednicu na kojoj će poslanici zauzeti stav o tome da li sporazum EU sa SAD o transferu podataka koje obrađuje mreža za plaćanje SWIFT treba da bude suspendovan.

Po SWIFT sporazumu, zaključenom 2010, EU obezbeđuje SAD podacima o plaćanju građana EU radi pomoći u borbi protiv terorizma.
XS
SM
MD
LG