Dostupni linkovi

Istraga u Hrvatskim autocestama


Uskokovi istražitelji sinoć su ušli u sjedište Hrvatskih autocesta (HAC) zbog sumnje da je iz tog javnog poduzeća izvlačen novac preko tvrtki koje su godinama surađivale s HAC-om.

Iako u HAC-u tu informaciju nisu željeli komantirati, kao ni u Uskoku, koji nikada ne govori o svojim istragama, neslužbeno se doznaje da se istražuje suradnja HAC-a s građevinskim tvrtkama koje su od 2006. bili podizvođači radova.

Predsjednik Nezavisnog cestarskog sindikata Mijat Stanić kazao je danas Hini da su istražitelji u sjedište HAC-a u Širolinoj ulici došli poslije 19 sati i sve do poslije ponoći pretraživali službenu dokumentaciju, kopirali račune i ugovore s podizvođačima.

Prema pisanju medija riječ je o građevinskim tvrtkama Viadukt, Osijek Koteks, Zagorje Tehnobeton i Strabag. U razdoblju tijekom kojega je navodno izvlačen novac iz javnog poduzeća, koje je već bilo predmet nekoliko istraga, te su tvrtke potpisale više ugovora za izgradnju cestovnih dionica od Slavonije do Dalmacije.

Jutarnji list nagađa da bi predmet istrage mogao biti i kredit koji je HAC 2009. podigao kod američke banke JP Morgan.

"Istražitelji su tražili točno određene ugovore, po njihovim brojevima, što znači da su bili vrlo dobro pripremljeni", kazao je Stanić. Dodao je da je uvjeren kako je ovaj slučaj početak otkrivanja "cijele kriminalne priče u cestogradnji koja se vješto skrivala dugi niz godina".
XS
SM
MD
LG