Dostupni linkovi

Nastavak suđenja za zločin u Trusini


U nastavku svjedočenja u korist trećeoptuženog, vještak vojne struke Asim Džambasović je kazao da je Senad Hakalović bio običan vojnik i da kao takav nije mogao da izdaje nikakva naređenja, već samo da u okviru svoje jedinice izvršava zadatke koji su mu bili naređeni.

"Vojnici su ti koji u lancu komandne odgovornosti nemaju prava da komanduju ili izdaju naredbe. Vojnik može dobiti zadatak, ali na njemu nema odgovornosti ukoliko lično ne uzme pušku i nekog ne ubije", objasnio je Džambasović.

Vještak je objasnio da su, prema evidenciji po kojoj je sastavljao nalaz i mišljenje, vojnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO) u Trusini zarobljeni na legitiman način, ali da je nakon njihovog pogubljenja “legitimnost nestala”.

Kako je objasnio, odgovornost za ubijene zarobljenike leži na komandantu čiji su vojnici izvršili zločin.

"To je prvi i najviši stepen odgovornosti i njega uvijek ima komandant koji je izdao bilo koje naređenje. Takođe, komandant može da zaduži nekog iz komande da vodi računa o zarobljenicima, ali uvijek je komandant taj koji će snositi odgovornost za njihovu sudbinu", kazao je Džambasović.

Optužnica tereti Hakalovića, bivšeg vojnika 45. brigade Armije BiH (ABiH), da je bio u Trusini 16. aprila 1993. godine, kada je počinjen zločin, te da je Ivanu Drlji, kojeg je poznavao od djetinjstva, naredio da u pratnji dvojice njemu nepoznatih vojnika dovede neke osobe hrvatske nacionalnosti, koje su kasnije strijeljane.

Za napad na Trusinu, u kojem je ubijeno 18 civila i četiri zarobljena vojnika HVO-a, zajedno s Hakalovićem, sudi se Mensuru Memiću, Dževadu Salčinu, Nedžadu Hodžiću, Nihadu Bojadžiću i Zulfikaru Ališpagi, bivšim pripadnicima jedinice “Zulfikar”.

Nastavak suđenja zakazan je za 28. oktobar, javio je BIRN - Justice Report.
XS
SM
MD
LG